Skip to main content

De website met verslagen en foto's van door Ron gemaakte wandelingen.

Relive 'Waterlinietocht 2021'

Mijn foto's vind je op: fotopagina

De 1e georganiseerde tocht na de corona maatregelen en na het plaatsen van een ICD bij mij. Het was dus voor mij een soort van revalidatie tocht. Via het Ommetje Breukelen hadden we als groep ingeschreven voor de start om 10 uur. De auto in Weesp achtergelaten en met de trein naar Naarden-Bussum. Daar even wachten op de andere die een trein later aan zouden komen. Met zijn zessen naar de bushalte om op de pendelbus te wachten die ons naar de start zou brengen. Eenmaal daar aangekomen was het de startstempel halen en op pad.

Vanaf het fort waar het Nederlands Vestingmuseum gevestigd is,
gingen we eerst Naarden door. Langs een fontein, waar men een paar flessen afwasmiddel in gegooid had, naar de Utrechtse Poort om dan één van de bastions op te lopen.

Via de buitenste verdedigingsring liepen we Naarden uit, over deze verdedigingswal hadden we de hele tijd goed zicht op de vesting muren, en een tweetal "beren" waarvan er 1 dmv stalen pennen en 1 dmv een gemetselde monniken afgesloten waren. Probeerde je toch te passeren, dan viel je van de beer af of werd je er af geschoten.

Vlak voor de toegangsweg van Naarden ging de route rechtsaf en ging het op weg naar het Naarderbos. Het fietspad liep tussen prachtige metershoge Berenklauw. Vooral gezien vanaf de onderkant, geeft de bloem een spectaculair beeld.

Na het passeren van de snelweg A6 (Amsterdam - Almere) liepen we verder langs Muiderberg. Bij de horeca aan het IJmeer heerste een gezellige drukte.
Hier was onze 1e stempelpost en hebben we maar even een ruime pauze genomen met een lekker bakkie koffie.
Zonder een lekker gebakje deze keer.
Na onze rust verder langs het IJmeer tot daar waar het asfalt op was.
Vanaf hier hebben we op de dijk gelopen met pas gemaaid gras.
Het gemaaide gras lag nog gewoon op de dijk en ging de hele tijd lekker om je enkels heen zitten. Lastig lopen dus.
Vanaf de dijk hadden we tussen de bomen door een mooi uitzicht over het Ijmeer en Markermeer en konden we in de verte het forteiland Pampus zien liggen.

Bij het bereiken van enkele huizen moesten we van de dijk af, om dan een klein stukje over de asfaltweg te lopen.
Bij één van de huizen hing een wasbak aan de geven en kon je gratis dinkwater pakken. Hetgeen door menigeen dan ook gedaan werd. Net voorbij de huizen weer terug de dijk op. Alwaar wij werden "uitgefloten" door een muzikant die daar op diverse types fluit zijn liedjes stond te spelen.

Na een klein stukje over de dijk moesten we door de "aspergeversperring" van WO2. Deze schuin in beton gestoken stalen pennen hadden de bedoeling om oa een tank tegen te kunnen houden.

Nog een klein stukje dijk om dan net voor de vestinggracht bij "Kasteel Muiderslot" naar links te gaan. Hier was echter een koe pontificaal op het pad gaan liggen; Maar bij het zien van zo veel wandelaars ging de dame toch maar ergens anders liggen.
Bij de brug aangekomen, rechtsaf Muiden in naar het Fort C of te wel het "Muizenfort". De naam "Muizenfort" komt door de kleding die de militairen droegen, met name door de muisgrijze jassen.
Maar in het fort zelf is men er niet 100% van overtuigd dat dit de waarheid is.
Door het het fort zelf heen naar de buitenkant, alwaar de volgende stempelpost was en we een lekker appeltje konden pakken.
Even een paar fofo's gemaakt van de aanwezige loopgraven.

Hier stond ook een dj van de dj-school uit Hilversum.
Maar de jongeman die daar stond te draaien had niet echt in de gaten wat zijn publiek was en draaide muziek die de iets oudere mens niet zo kon waarderen en die dus snel weg waren.
Na de korte rust die we bij het fort gehouden hadden, gingen we verder naar het Muiderslot.
Maar helaas, vlak voor we het terrein op zouden lopen, ging het linksaf om dan langs de haven van Muiden te lopen.
Bij het "Fort H"  erom heen. en weer langs een "Beer met gemetselde monnik".
Vervolgens onder de snelweg A1 door en langs, de toch wel wat saaie, weg langs de Vecht.
Aan de ene kant weilanden en aan de andere kant veel achter hoge heggen verborgen woonboten.
Het spoor onderdoor en dan rechtsaf Weesp in. Net voor het Fort Ossenmarkt naar links en dan het pas op naar een evenementen terrrein waar de finish was.
Helaas heb ik niet geweten dat het fort Ossenmarkt te bezichtigen was. Dat zal dus voor een andere keer zijn.

 • Datum:

  03 juli 2021
 • Start:

  10:10 uur
 • Finish:

  15:00 uur
 • afstand:

  17,5 km
 • Totaal gelopen aantal kilometers:

  14571,0 km
 • GPX downloaden: